麵包 發表於 29-10-2010 15:10:14

太鼓之達人~

小弟 打太鼓 最盡打到樹頻鬼頻要好慢好慢既先打到-,-

有無高手 教下有咩方法可以打得好d
或者 練習方法 等等
以上 是指街機~

タキ 發表於 29-10-2010 17:25:56

都係果句
請投幣

不過你話 快既歌打唔到既話
你係隻手打唔切 定係你對眼睇唔切?
前者就要練體力同轉手
後者真係睇你玩左幾耐

麵包 發表於 29-10-2010 17:29:12

如果真係計認真 練去玩.
就1個月內~

主要都係眼睇到 但反應唔切

例如佢5個連紅藍紅藍紅 痴埋 咁樣我就覺得困難

無啦啦 紅藍紅之後又藍紅藍 咁又係覺得困難~

タキ 發表於 29-10-2010 22:49:22

如果真係計認真 練去玩.
就1個月內~

主要都係眼睇到 但反應唔切

例如佢5個連紅藍紅藍紅 痴埋 咁樣   ...
麵包 發表於 29/10/2010 17:29 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
紅藍紅藍紅本身唔難 你係點打?
右左右左右?
如果右右右右右的話那可不成了

另外關於三連音
三連音來來去去都係三紅 三藍 紅紅藍 紅藍藍 藍藍紅 藍紅紅 紅藍紅 藍紅藍
我以前岩岩上到鬼果陣 我係見到三連音 就會睇下係咩三連音 再做出一連串相應既動作
例如見到紅紅藍 我就要知道之後係右手打紅 然後左手打紅 再右手打藍
總之我當作「紅紅藍」係一樣野黎 然後個腦就會比到反應我 要做d咩連串動作

不明的話就算吧
總之都係要練多d就好

麵包 發表於 29-10-2010 23:43:16

明白的~

紅藍紅藍佢痴埋 我就好易打錯-,-
同埋佢之後 又一連串我跟唔切

我唔知點解係左手 係重心手.

題外話打左1個月太鼓左右仲係叫新手家可 ?@@

同埋用私家棍會唔會 打得好小小 ?@@

タキ 發表於 30-10-2010 00:22:50

明白的~

紅藍紅藍佢痴埋 我就好易打錯-,-
同埋佢之後 又一連串我跟唔切

我唔知點解係左手 係重心手. ...
麵包 發表於 29/10/2010 23:43 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
左手是重心手也沒差

鬼級初入門來說
你見到痴埋既音 第一個音就用左手打先
第二個音就用右手 然後左右手交替
總之見到痴埋既音 就用呢個打法
當然開頭係會好易分不清左右 然後會打錯 那是正常的
總之練吧

再不然你可以試下玩NDS/PSP/Wii太鼓來練(可以練轉手 練反應
如果沒有的話就玩owata吧(至於是什麼...請自行Google「太鼓 owata」之類的東西吧

然後散音(即係唔係痴住既音)暫時就全用左手打好了
(不過你打高lv既歌果陣 你就真係要連散音都要左右交替

=======================

其實你上到鬼已經唔算新手(我識人玩左n咁耐都仲未上鬼
另外關於私家棍呢
冇錯 公棍係的確唔係幾好用(又重 又長 又有膠面 又有條線kick住
你可以買對適合自己既私家棍黎用都得
當然點樣既私家棍先好...人人感覺唔同 所以我都未必答到你

麵包 發表於 30-10-2010 21:52:56

私家棍 方面
係咪去奧華琴行買 @@?

個到 有好多選擇的嗎 ?

次郎/owata
一定要鍵盤玩 ?@@

請問 有無細鼓買的?@@

タキ 發表於 30-10-2010 23:46:48

私家棍 方面
係咪去奧華琴行買 @@?

個到 有好多選擇的嗎 ?

次郎/owata
一定要鍵盤玩 ?@@

請問 有無細鼓買的?@@
麵包 發表於 30/10/2010 21:52 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

你指粵華?
果度係有 不過仲有其他選擇
例如你可以去d賣平價野既地方(例如十蚊店果d)睇下有冇花棍(短 粗 棍頭尾會有花既雕刻圖案
我亦都聽過吉之島/千色果d地方都有

======================

關於次郎/owata
係用鍵盤玩
你有usb手掣既話 你可以配合Joy2key軟件黎玩都得
至於wii/ps2既專用鼓就...ps2鼓我聽過有人用到落owata/次郎黎玩 不過方法就唔知
wii鼓就難了

細鼓...假如係專for電腦用既 我未見過(始終Namco未試過係電腦出太鼓阿...
比ps2用既我就唔知仲有冇 始終係年代物
比wii用既好多地方都有 不過都係建議你唔好用 一黎貴 二黎感應唔係太好 成日食鼓面

不過你唔駛介懷你玩鍵盤對你玩街機冇幫助
就算玩鍵盤都有一定好處
一黎幫你練拆譜 練轉手 練反應
二黎唔駛錢(拖
三黎唔只本家 其他太鼓以外既歌都有(再拖

麵包 發表於 31-10-2010 00:52:03

感謝~

岩岩又試到 新問題
當佢 連音 例如 紅紅紅紅紅藍紅紅紅藍藍藍藍
咁樣有時睇唔清楚 打幾多野紅-- 會好亂咁
其實係咪都因為未夠熟練@@

棍既話
我見好多人 都係長幼棍好似d織冷衫 個d咁-,-

タキ 發表於 31-10-2010 01:15:56

感謝~

岩岩又試到 新問題
當佢 連音 例如 紅紅紅紅紅藍紅紅紅藍藍藍藍
咁樣有時睇唔清楚 打幾多野紅--...
麵包 發表於 31/10/2010 00:52 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
都算係「未夠練熟」既一部份吧
你玩得多果首歌 就自然會有印象到底果度有幾多個紅
不過低星既歌(8星以下)通常都係紅紅紅紅藍(左手起左手上 比較易
再唔係就紅紅紅藍(左手起右手上 較難
唔會紅紅紅紅紅藍(都有例外既...HELLO!有一段係紅紅紅紅紅藍藍藍藍

===============

嘛 又未至於織冷衫果d咁幼
不過係差唔多咁既形狀 即係前面尖頭
有助增強回彈力 有利震棍

不過香港好似冇咩地方有賣呢d棍 通常都係自己磨(我就冇
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 太鼓之達人~