查看: 25163|回復: 112
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[隨機地圖] 說好的神級綠亞 - 肥影 vs 四方輝

水被抽GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG
回復 支持 反對

首先, 我沒自認自己係神手.
其次,不限打法同城快打法 性質不相同. 唔可以相提並論. 如果閣下打過. 應該知道控兵方法.打法都係同城快好大差異. 而且1.0C同1,0都有些少唔同
       而1.0城快既壓堡/推堡更加屈.
然後. 輝不限實力 我估19-21K左右(不太清楚)..據我所知 係HK 唔多人上到2K ..
再者, 如果單憑推6,圍"長",黎判斷一個人勁唔勁.我就覺得不太對.
        我本人較少打不限,因為我打過不限到17+左右沒打了 平心而論,我不限實力要上18+ 應該唔得,好似仲欠缺D 封快SENSE
另外,睇SAVE睇人勁唔勁,至少要睇3樣野,
       1.SENSE. 假如佢咁打.你會點打.? 假如佢出3BA馬弓,你會點樣守?WALL+BK守+地利環境幫守?THEN BOOM 馬爆?定係打2BL衝軍事+1TC 鬥爆? 人地如果僧爆 +兵壓你堡你會點打? 你堡守搶帝/ 散發展.湧兵偷爆人BASE ?   
        本人覺得打城快最重要係SENSE. 你SENSE好可以彌補控力
       2.控制力, 控力係封快城快既基礎吧. 要加強控力.HOTKEY 熟記 睇SAVE 可以望到D 高手控力其實都好驚人
       3.打法..團戰最上手係中間BOOM 一陣20分起BB 22分出大馬爆  出夠馬搶帝 .但呢類打法對一D衝擊性打法 有好大機會會輸,例如TW 夾人式前弓+馬爆22分爆你同盟BASE. 你最後=GG
最後,提醒大家AOC 只是一個遊戲.不是遊戲玩你,是你玩遊戲.對嗎?
回復 支持 反對

回復 32# victor36
這樣說好了
高手看形勢的確是看情況是否配兵. 先說我不自認高手
在城快 騎士是最強兵種.這是無容置疑的..單看這場.對手3BA 一直出 判斷下.我開打了2BL 只能互衝軍事.不然會被馬弓堆起來殺掉. 尤其城初最重要.所以一定要停村民生多一點兵.來防守/攻擊
如果對手3BA 的確有多種打法. 我這場2BL 一直出互衝軍事是其一. 到後期沒金我會輸掉. 但我爛掉對方經濟肉馬就營了
第二種可以打BOOM 用投車防守. 然後槍兵+投車反攻也可以.
第三種也是BOOM 用投車. 然後大馬爆
第4種是可以1BL 用投車守.然後也是大馬爆
第2 3 4 種都是比較被動的打法. 要知道3BA 是衝的打法. 3BA 升城最快是14:59 要是被亂了.就好容易GG  要不被亂只有一城即3TC 或用木長封路. 快點建BK守 但這會很吃虧.然後3BA 的軍事打法到城中是最強.3BA 堆多了投車也不怕. 所以3BA一直是匈奴高手的絕招
再說你說看馬弓建茅兵. 要知道茅兵在城堡是好肉的. 2-3隻馬可以把茅兵搞死.而且茅兵太被動. 你看到高手對戰都是帝王初才出茅兵吧..
配兵問題不是重點.重點是SENSE 控力 ,以前WDD紀錄檔WDD 曾馬亂對家而死.WDD名言:這就是大家想看的到.   你會說對手只出一種兵.防守那個不出槍兵嗎?我敢說配兵.不是高手所欠缺的東西 .這中手也會配兵吧..例如對方馬爆團戰用槍兵有優勢. 家必爭之地(   持久戰下)看到蒙特要戟兵+茅兵+巨投滅掉人堡逼蒙特消兵    我認為 高手的差異在於那些微的判斷力跟控制力
回復 支持 反對

回復 38# _rk

講D大路打法姐: O 你咁講不如馬雅出UU 都得啦: O
回復 支持 反對

閣下既然以前咁勁..相信係即時戰略高手啦.
不過我玩個時白日夢已經成為我地全部人既偶像.仲係HK第1,  佢之前我地就唔知啦
不過時易境遷,相信白日夢打返都未必夠返呢家既高手打.不過以前D高手EP 血魂個D KEEP住打, 呢家都仲係好勁
相信閣下打返應該可以打返VOOBLY既2K+實力
回復 支持 反對

打機FOR FUN姐.大家差唔多實力打下團戰有輸有WIN不知幾好披
回復 支持 反對

主流同非主流分別
台灣主流反而係無海牧地同大陸. 兩都都玩過不過海戰太渣比人秒殺
魔法家族既台灣牧地就整体實力都算比樂古好多
回復 支持 反對

回復 78# 綠亞TG

沒碼頭HOTKEY  升城方法都唔知試過當6 AR咁打D經輸好多11
未睇過REC未知點打11
回復 支持 反對

為證實唔到既事去爭論係無意義
回復 支持 反對

回復 103# Iam_erika

俊兒去打台服LOL OK?
回復 支持 反對