樂古Nakuz

標題: saucer情報帖 (新增#4的第5點) [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 11:56
標題: saucer情報帖 (新增#4的第5點)

終於到了日本的正式稼動日了

============================================
目錄:
#1 - bistro saucer開曲方式、大夏祭曲的下落
#2 - 開曲方式總匯
#3 - 樂曲加入與刪除相關

============================================

回題
剛剛上jubeat wiki找到了這樣子的memo,
不過在解釋那段memo之前,先解釋一下bistro saucer的開曲方式:

首先透過遊玩樂曲,取得食物(TUNE FOOD),
當然,得到的AP越高,所得的食物都應該會越大。
另外,玩不同的歌也會有不同的食材,
例如玩quaver和fantasia會出茄子、紅空會出蕃茄等等。

然後就要用這些材料製作料理給客人(官方稱之為「グルメイツ」)享用,
你可以選其中一位客人,這視乎你想開什麼樂曲,
當那位客人的上面寫著100%之後,就會得到此曲了。

不同客人也會有他們喜歡的料理,至於誰喜歡什麼料理就...自己看wiki吧。
(說實話某台灣論壇有翻譯版本,不過不太想直接轉載
(我考慮一下自己應否去用google弄個翻譯

剛才說過,取得的AP越多,食材就會越大,
越大的食材製成的料理也可以令到客人更滿足,加快開曲速度。

用不著的食材就會放入雪櫃,
留待下次使用(例如下個月出新歌的時候?)。
不過,有常識的人都知道了,食材放在雪櫃太久會越來越不新鮮的。

==========================================

好了,重點來了,
關於開曲的一段memo(自行翻譯過)
‧copious APPEND或之前還有樂曲尚未解禁的情況下
  ‧四人當中最右邊的,就會持著舊曲
    ‧當中包括大夏祭的樂曲
  ‧而另外三人就會持著新曲

‧copious APPEND或之前的樂曲全部已解禁的情況下
  ‧四人都會持著新曲

簡單來說,
現在大夏祭曲的開曲方法,無需像之前般燒錢打XG,
只需要用平常開曲的方法就可以了。 (火雞:話左解禁條件會簡單左架啦)
另外yellow head joe與百合水仙之類,也是跟上面一樣就是了。

作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 11:56

這裡說說saucer的開曲方式,
以前copious大致上分為兩種:copious travel、傳導,
今代由bistro saucer取代上代的copious travel,
傳導功能仍在,而且還新增一項開曲方式:いまだけ楽曲

======================================

bistro saucer(主菜盤)
其實本帖#1都已經說了大部份,因此不詳說了。
簡單來說,這個應該就是開曲的主線。
透過bistro saucer,玩家可以開啟大部份新曲和全部舊曲,方法也請看#1。
目前bistro saucer新曲的解曲次序如下:

squallFantasia我が麗しのバレンシア
quaver♪NIGHT FLIGHTDragontail Butterfly
フー・フローツAmalgamationBaby Bleep March
上述九曲全部解禁後,就會出現アストライアの双皿

●傳導
與上代一樣,假若某首歌是屬於「傳導曲」,
大家就能透過連機 / MATCHING / fc挑戰曲等等的方法,
總之玩了一次之後,就會自動解禁。

至於屬於「傳導曲」的樂曲包括:
- copious APPEND和之前的所有隱藏曲 (包括大夏祭嗎?)
- いまだけ楽曲 (接下來會解釋)
※ 新曲大多都不屬於傳導曲。※ 與上代一樣,傳導會附送AP。

●いまだけ楽曲(現在限定的樂曲)
不定期推出的樂曲。
當「いまだけ楽曲」開始出現時,玩家都能從選曲畫面中找到該曲,並選擇遊玩,
遊玩一次過後就能永久解禁。

不過「いまだけ楽曲」是有期限的,
期限一過但未能解禁的玩家,就會從選曲畫面中消失。
那時候就要靠傳導功能或者bistro saucer自行解禁「いまだけ楽曲」了。

※ 預計由十月一日開始將會有五首限定曲,詳細請看本帖#54和#56。
※ 當「いまだけ楽曲」出現時,應該會在進入遊戲時看到提醒用的畫面。

這裡就討論一下樂曲的加入與消失的解說,
當然,手上情報不多,所以日後應該會不斷更新。

====================================

首先,
大家有留意TGS新曲帖的話,
大致上都知道有什麼新版權曲了。全版權曲都無需解禁。

===↓2012年10月↓=================================

bistro saucer方面,當中可以解禁的隱藏曲如下:
(以下以解禁次序排先後)
 - squall / 猫叉Master+
 - Fantasia / TЁЯRA
 - 我が麗しのバレンシア / 劇団レコード feat. Mille Face
 - quaver♪ / Risk Junk
 - NIGHT FLIGHT / 小野秀幸
 - Dragontail Butterfly / Tom-H@ck feat.Nadia
 - フー・フローツ / Nanako
 - Amalgamation / Mystic Moon
 - Baby Bleep March / seiya-murai
以上九曲全解禁後,就能解禁以下樂曲:
 - アストライアの双皿 / ZODIACSYNDICATE

===↓2012年10月↓=================================

いまだけ楽曲(限期解禁曲)方面,
已知樂曲包括以下五首(括號為可解禁日期)
 - Mother Ship / Sota Fujimori (10/1  - 11/4)
 - DIAVOLO / 度胸兄弟 (10/8起?)
 - Vermilion / Remo-con (10/15起?)
 - PRANA / ??? (10/22起?)
 - Beastie Starter / ??? (10/29起?)
假若期限結束後還未解禁,還可以透過bistro saucer或傳導的方式解禁。

====================================

相信部份玩家都大概知道,今代每個月都會有新歌加入,亦都會有歌消失,
或許是因為這個原因,目前才會只有30首新歌而已吧。
而且,以後每個月都會再加入15~20首新曲。
至於會刪除多少曲,刪除什麼曲,就要等下個月才知道了。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 11:57

其他
(有些情報可以用一言兩語就能解釋的,都會放在這裡。)

1. 傳導功能還在

2. 新曲アストライアの双皿 (ZODIACSYDICATE,6 / 9 / 10)
 總note數為988(超越AIR RAID了),據說難度上可以挑戰Evans

3. 按照wiki,
 每個lv的全曲平均分超越500k、600k、700k、800k和900k,都會有所屬稱號。

4. copious升上saucer時,升級工序需要轉換主機
 (詳細請看本帖#81 會員「神之執事」的解釋),
 引致到目前改造出來的耳筒位會失效(如荃金、銅GM之類的)。
 另外,基於同樣的原因,引致不能產生line out音源,
 假若有上過youtube/nicovideo找過譜面來看的話,
 應該會發現目前極大部份的音源也是很嘈雜似的,就是這個原因。
 不過來自會員victor609的情報所指,VZ的耳筒位又回復運作了。

5. 同上第四點,
 當玩家遊玩saucer前,有些地方未拍卡就投幣,是投不了的,
 請先拍卡→輸入密碼→按next直至去到入幣畫面,然後才投幣。

6. 有日本玩家懷疑本代的判定改嚴了,
 也有消息指不是判定改嚴,而是把整條判定線提早/延遲了。

7. copious的「稱號拼塊」系統仍然存在,換言之大家又可以砌稱號了。
 這次大家無論有沒有利用權,都可以自行拼合自己喜歡的稱號。

8. 沒有利用權的玩家也可以設定三個rival,也可以舉行大會,
 另外ea-gate也新增了rival分數比較的功能。

9. 從saucer開始,更改遊戲者名稱無需收費,
 每遊玩十鋪就可以改名一次。

10. Terminal(類似"酒樓叫位器")正式被擱置。
作者: 六神綱    時間: 25-9-2012 15:22

25號....日本update的大日子,當然香港係未update的,不過仲有人玩緊copious呢

10月2日.....仲未有update

=================================

唔介意我喺呢度講一講我每日留意jubeat有冇update的情況

雖然我只係留意VZ,不過話哂都有成8部機....大工程通常都維持一段長時間

比較容易留意到更新的過程呢....有咩最新情況應該會透過手機喺呢個位報告一下

樂觀去想是28號,再不是就29號呢
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 15:26
嗯 感謝你了
不過其實8部又好2部又好 都差不了多少時間
最主要都係等裡面自動更新 等緊既時間場務可以逐一set面牌set裝飾品

順帶一提 我帖頭放6個回覆就已經夠了
接下來大家其實可以隨意回覆
作者: Leaf~A    時間: 25-9-2012 15:34
終於有多過AIR制數既歌了
會打到累死ma?
唔知同copious系唔系一樣
Local/Online battle一齊拎new record大家有多AP拎?
系既就同fd一齊打新曲
過左減價再自己煲了
作者: 影之輪舞曲    時間: 25-9-2012 15:38

今代Rating文字好似好型咁
歌曲傳導會唔會多D食材?(<-重點)
=====================
新歌直逼貓巴士
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 15:45
Local/Online battle一齊拎new record大家有多AP拎?
系既就同fd一齊打新曲
過左減價再自己煲了
Leaf~A 發表於 2012/9/25 15:34

其實我都唔肯定係咪真係988個combo
因為wiki遲遲未更新個combo數 驚又係玩人咁
不過關於成績更新...我目前都唔知會唔會多d AP

今代Rating文字好似好型咁
歌曲傳導會唔會多D食材?(
影之輪舞曲 發表於 2012/9/25 15:38

我都留意緊傳導會唔會送AP
始終呢個係其中一個賺AP既捷徑

不過唔駛咁急既
作者: lanceson7958    時間: 25-9-2012 17:05
Jubility仲存唔存在
作者: soneyiu.    時間: 25-9-2012 17:47
捱貴jubeat既日子不遠了..
作者: 影之輪舞曲    時間: 25-9-2012 17:54
回復 12# lanceson7958

應該還在(睇左某D相)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 18:17
Jubility仲存唔存在
lanceson7958 發表於 2012/9/25 17:05

仍然存在的說
作者: soneyiu.    時間: 25-9-2012 18:20
想知道今次d jubility會用咩圖案
作者: 影之輪舞曲    時間: 25-9-2012 18:33
回復 16# soneyiu.

其中一個係用一堆線條組成o既「集合體」睇唔明咩黎...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 18:40

knit果陣已經覺得好抽象
copious仲抽象
今代真係抽象到睇唔明 好似係

================================

研究緊bistro saucer
作者: kirinx    時間: 25-9-2012 21:09
有咩人中意咩食物既list嗎??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 23:18
http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/976.html
其中一項「グルメイツと好み」
左邊果行就係講緊邊個客人
右邊果行就係鐘意既食物
不過目前d人仲係度發掘緊 所以你會見到好多空白
睇下日後會唔會有更新

作者: Leaf~A    時間: 25-9-2012 23:29

wa,,對saucer滿好奇的說
假若真係$7↑
真懷疑自己可唔可以忍手唔打呢..
作者: 六神綱    時間: 25-9-2012 23:35
既然講到新歌大約30首

而每一期都都有約10首

會唔會完哂3期(大約2~3月)之後搞saucer APPEND呢?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-9-2012 23:36
wa,,對saucer滿好奇的說
假若真係$7↑
真懷疑自己可唔可以忍心唔打呢..
Leaf~A 發表於 2012/9/25 23:29

等減價吧

=============================

講起上黎
「saucer解大夏祭曲 同舊曲既解禁方法一樣」wiki是這樣寫的
換言之應該可以傳導了

既然講到新歌大約30首

而每一期都都有約10首

會唔會完哂3期(大約2~3月)之後搞saucer APPEND呢? ...
六神綱 發表於 2012/9/25 23:35

這裡說的「新歌」是包括版權曲的
你現在上wiki之類的數一下 不計未出的DIAVOLO和Vermilion
恰巧是30首
呢30首唔計11月阿12月阿1月等等果d

另外剛剛不知從哪裡找到消息
每個月大概會加入15~20首左右
作者: Leaf~A    時間: 25-9-2012 23:49
回復 23# Torchic╳小火雞

大夏祭曲可以傳導?!急召各未有新曲既壇友同我local(尖叫

聽你咁講
好大機會係$7的了..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-9-2012 00:03
其實未必
我始終唔係d機鋪老闆肚裡面果條蟲
唔知佢地點諗

btw你急召幹嘛 saucer都未出(拍肩
作者: Leaf~A    時間: 26-9-2012 00:15

回復 25# Torchic╳小火雞

急召住先,,,拎定個第1位
等之後有人想同我爭係度都有個證據先XD
(有得傳歌的話..睇黎我好大機會$7照打..)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-9-2012 00:29
咁咪幾好
不過我都係堅持「宜家copious煲得好煲」既信念

其實四五樓好似有d多餘
我還是先刪掉好了
作者: enttyes    時間: 26-9-2012 01:15
話說會唔會好似knit果代咁樣出中文版登入@v@??
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-9-2012 01:40
唔明咩中文版登入
作者: kingson2    時間: 26-9-2012 02:31
暫時留意quaver,fantasia的譜面
係米而家一解果首歌 五會似copious甘
要分3次拎1首歌既3個難度. 睇youtube似係1次過拎哂3個難度

仲有報告一下. 本人仲有最尾果3首大夏祭歌未開.
打算以最快速度開哂佢. 之後直攻bistro saucer.
暫時新名: *TEA.POT (同-TEA冇直接關係. 純想叫自己係茶壺=_=)
作者: kirinx    時間: 26-9-2012 06:09
見人一鋪直開quaver…我諗一日解晒10首冇難度
作者: maxycy    時間: 26-9-2012 07:03
我差2萬9千ap就解完第5層(神衝ing)
一日一萬ap,3日內要ko ><
我希望趕得切解哂所有今代歌
作者: soneyiu.    時間: 26-9-2012 08:08
回復 30# maxycy

點解唔等saucer先開?
作者: enttyes    時間: 26-9-2012 08:31
knit果代佢中途有e-pass既繁中for hk的
作者: maxycy    時間: 26-9-2012 09:29
回復  maxycy

點解唔等saucer先開?
soneyiu. 發表於 26-9-2012 08:08

差果少少
唔開唔舒服
作者: 六神綱    時間: 26-9-2012 09:45
差果少少
唔開唔舒服
maxycy 發表於 26-9-2012 09:29

其實會唔會你解左個BASIC,之後的ADV同EXT會喺下代當你有個首歌而自動解禁呢?
作者: maxycy    時間: 26-9-2012 10:43
其實會唔會你解左個BASIC,之後的ADV同EXT會喺下代當你有個首歌而自動解禁呢? ...
六神綱 發表於 26-9-2012 09:45

我已經解到第五層既ext
差2萬9就解哂
作者: yy203143    時間: 26-9-2012 11:21
嗯 感謝你了
不過其實8部又好2部又好 都差不了多少時間
最主要都係等裡面自動更新 等緊既時間場務可以逐一s ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-9-2012 15:26

我見佢係會換硬碟
作者: soneyiu.    時間: 26-9-2012 11:48
其實會唔會你解左個BASIC,之後的ADV同EXT會喺下代當你有個首歌而自動解禁呢? ...
六神綱 發表於 26-9-2012 09:45

我而家係開左heavenly moon既bsc only

期望緊你所講咁樣

(可能性很低吧= =”)
作者: 影之輪舞曲    時間: 26-9-2012 12:43
好似係當你3個譜拎晒
作者: kirinx    時間: 26-9-2012 18:24
睇左吾小saucer卡網的資料...
沒有利用權的限制再緩和...
可以add 3 rival
可以開大會...
打10次可以改名(吾太清楚le個function)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-9-2012 20:05
knit果代佢中途有e-pass既繁中for hk的
enttyes 發表於 2012/9/26 08:31

果個係e-amusement既專用網站(即係宜家既ea-gate)
knit果陣的確係有中文 不過少左好多功能
之後copious就冇左
至於今代有冇...可能性低

我而家係開左heavenly moon既bsc only
期望緊你所講咁樣
(可能性很低吧= =”) ...
soneyiu. 發表於 2012/9/26 11:48

其實多一首少一首都冇咩分別既
晒多一兩三局時間去開je
睇左吾小saucer卡網的資料...
沒有利用權的限制再緩和...
可以add 3 rival
可以開大會...
打10次可以改名( ...
kirinx 發表於 2012/9/26 18:24

有冇網址可以參考下
因為我對呢樣野有d懷疑
一黎wiki冇提及過呢d野(「打10次改名」呢樣野仲確認緊
二黎假如咁樣緩和法 咁買利用權仲有咩用
作者: kirinx    時間: 26-9-2012 20:37
回復 40# Torchic╳小火雞

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=16800&snA=5143&tnum=1

冇特別提及利用權...但有講PASELI有咩用
作者: 六神綱    時間: 26-9-2012 22:22
要十月頭先有得玩saucer....真係等到我心癢

果然可以解悶的暫時只有Rb同maimai
作者: soneyiu.    時間: 26-9-2012 22:25
要十月頭先有得玩saucer....真係等到我心癢

果然可以解悶的暫時只有Rb同maimai ...
六神綱 發表於 26-9-2012 22:22

公布左香港幾時出saucer?
作者: kirinx    時間: 26-9-2012 22:26

別心癢...話說只要双皿打到92...就上到100名!?!?!?...e+100名系906k= ="
第1名系984k...但第2名970k @0@
作者: 六神綱    時間: 26-9-2012 22:30
公布左香港幾時出saucer?
soneyiu. 發表於 26-9-2012 22:25

識得某d場務同我講的,肯定呢個九月jubeat係update唔切的
作者: Leaf~A    時間: 27-9-2012 00:18
或者
遲UPDATE都有著數
例如開歌既資訊
D人鍾意咩野食所以開歌快D- -
其實我心諗,
點解佢地可以咁有心機同咁西利俾佢地探究到..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-9-2012 03:40
別心癢...話說只要双皿打到92...就上到100名!?!?!?...e+100名系906k= ="
第1名系984k...但第2名970k @0@ ...
kirinx 發表於 2012/9/26 22:26
d人未解晒je
況且今日先第三日
作者: yy203143    時間: 27-9-2012 09:59
有人過左日本打
仲好快就EXC左QUAVER
作者: maxycy    時間: 27-9-2012 12:06
好啦,琴晚神速打n首lvl7,8新歌
拎左2萬幾AP
依家差8千AP就拎哂D歌
預計今晚ko~~

初見FC左幾首歌
有更多係初見1-2miss /.\
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-9-2012 17:22
jubility圖來了
http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/983.html
作者: 下..唔係掛    時間: 27-9-2012 18:19
jubility圖來了
Torchic╳小火雞 發表於 27-9-2012 17:22

我覺得幾型喎 同埋幾特別
起碼好過copious果d先
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-9-2012 18:52
我只知道一代比一代抽象(茶
作者: kirinx    時間: 27-9-2012 19:09
還好…我系雀……水母都ok……但系吾想系龜樣既beetle囉……btw 8個個好令
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-9-2012 20:37

剛剛在看生放送
公佈了KAC jubeat項目的課題曲
其中一首就是這一首 不過目前還未推出
生放送亦播放了其中一小段 聽起來很有[E]的感覺

除了上面的Mother Ship
另外四首包括即將推出的DIAVOLOVermilion
與即將推出的全新曲PRANABeastie Starter

假若每首課題曲都在開始當日才放出
這樣子就真的鬥「初見力」了
雖然DIVAOLO和Vermilion已經推出過一些情報
不過另外三首可是完全新曲呢
作者: kirinx    時間: 27-9-2012 22:20
甘以上5首系吾系打一次解禁個隻?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-9-2012 22:27

好大機會係

果五首歌
確認左的確係以「限定曲」既形式出現

例如Mother Ship係10月1號開始
咁樣10月1號大家就應該會搵到呢首歌
到時玩一次就會永久解禁
之後DIAVOLO就會係10月8號先出場 就係咁

(不明白的話就去看本帖#2既最後一點 - いまだけ楽曲
作者: kirinx    時間: 27-9-2012 23:40
回復 56# Torchic╳小火雞

甘冇參加KAC又有冇得打呢~_~...要個個星期打一次呢= ="
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-9-2012 23:42
呢層應該唔關KAC事
冇參加都可以就咁開

況且唔駛個個星期打一次既 除非你心急想玩新歌je
再唔係你等到10月26號出埋最後一首 先一次過開晒五首歌都得
我諗應該唔會咁快「限定結束」掛
作者: kirinx    時間: 27-9-2012 23:49
傳說限定曲的限定時間就只是系列出的時間...
過後好似要傳導/舊歌形式解...
我好想要DIAVOLO同vermilion...
既然要解2首..不如解晒吧....時間就是問題...綜合POST有提及我的問題就是時間/_\
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-9-2012 00:02
ya
過後就要靠傳或者bistro saucer黎解
所以你唔心急既話係可以慢慢等
作者: kirinx    時間: 28-9-2012 00:15
對於DIAVOLO...我吾可以等
作者: 六神綱    時間: 28-9-2012 00:22
對於DIAVOLO...我吾可以等
kirinx 發表於 28-9-2012 00:15

其實我不明白你為何為獨對DIAVOLO如此執著?
不過新曲短期內有得解禁係好事來的....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-9-2012 00:35
其實我不明白你為何為獨對DIAVOLO如此執著?
不過新曲短期內有得解禁係好事來的.... ...
六神綱 發表於 2012/9/28 00:22

嘛 有愛嘛
情況就類似AKB迷看見上代入Heavy Rotation就興奮到不斷等不斷等不斷等
有d人仲好似今次quaver咁 誤以為youtube個自作譜係正譜黎
之後不斷練不斷練不斷練不斷練不斷練...
作者: kirinx    時間: 28-9-2012 00:36
有時有d野就系甘...我都好內冇試過玩音g甘想要1首歌...

對上一次系2~3年前psp太鼓的black rose apostle...

一切都系感覺...你也會有一天會這樣

硬要說另1首jubeat的歌有特別感覺的....就是red goose了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-9-2012 00:45
竟然有人會等BRA
雖然很不錯聽(好了不離題

===========================

我又未試過話好期待一首歌
非要講既話...我反而係想打Dragontail Butterfly
版權曲...本來jubeat plus出千本櫻果陣我的確確係有d期待
不過宜家AC話要出都已經冇咩驚喜
作者: kirinx    時間: 28-9-2012 00:53
black rose apostle我還未全良呢= =(psp)

btw..双皿都好想要
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-9-2012 10:05

回題
先綜合一下所得的情報

其實都已經公佈左五首課題曲
想知既自己翻前幾個帖去睇

根據第一個備註
「請注意在課題曲公開前遊玩所得到的分數均不會被計算作為大會分數」,
這或許意味住五首歌都會係10月頭一齊推出?

另外根據第二個備註
看來模式跟上次一樣 屬於積分可更新既大會(非一發)
同暑假搞既果個唔一樣 呢個應該可以比你狂煲狂煲狂煲 煲到上EXC

再根據第三個備註
睇黎直至26號之前 果d神手應該都可以hea住黎EXC
不過一到26號當日 就會係四地神手撕殺既時候
一到9點鐘 大家就爭住EXC最後一首
邊個EXC先就入決賽 嗯嗯

================================

第三個備註是很重要的
上年KACA2011 某港頭五之一出線不能
聽說就是死在那奇怪的規則之上
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4290388
作者: 六神綱    時間: 28-9-2012 10:32
其實我覺得一發大會可能會公平一點呢

起碼絕大部份人都係以「初見」的狀態去應戰

個個EXC...本身真係冇咩癮,冇咩挑戰性咁....

btw,有冇Rb課題曲的情報呢?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-9-2012 10:58
其實一發大會都可以唔公平
假如我係參加者
我先拎第二張卡黎練練練練練練練練練練練練練到自己有EXC為止
然後先用正卡黎一發
最後都係冇左「初見」呢個意義存在

Rb課題曲就自己去看KAC帖吧
我有貼的
作者: kingson2    時間: 29-9-2012 01:55
暫時主力quaver fantasia baby bleep march
同埋amaxxxxxx
作者: Leaf~A    時間: 29-9-2012 02:03
好多都努力練新譜呢,,,
我反而仍然係舊曲同連打努力中
畢竟有D基本功實在太差了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-9-2012 09:11

對於d「等初見」既人黎講
唯一可以做既就係忍耐
忍住唔好玩唔好睇譜
作者: enttyes    時間: 29-9-2012 13:49
我唔知你地知唔知(近排掛住挽psp新game同埋岩岩改5.0既某隻online game冇留意其他野xd)
我岩岩係某online game問一個有挽jubeat既tw朋友..
佢話佢地星期一改saucer
知既可以無視吧XD
作者: Torchic╳小火雞    時間: 29-9-2012 20:13
台灣1號唔出奇

岩岩我都有個朋友同我傾過幾時upgrade
雖然我都唔係幾信得佢講既野 不過放上黎無妨
香港假如29號都冇saucer既話
就要等到下星期三(10月3號)
因為d「裝機佬」紅日係唔會返工 要等就等紅日完左先

作者: 六神綱    時間: 29-9-2012 21:20
台灣1號唔出奇

岩岩我都有個朋友同我傾過幾時upgrade
雖然我都唔係幾信得佢講既野 不過放上黎無妨
...
Torchic╳小火雞 發表於 29-9-2012 20:13

既然係咁....個人深信10月2日係可以upgrade到...

反正都三連紅日,第三日做下野都冇咩所謂吧....我係這樣期待的

如果10月2日真係upgrade,真係多謝都黎唔切...

今日係9月29日,尚有不足5日....越來越心急了
作者: enttyes    時間: 30-9-2012 00:10
最怕希望越大失望越大
作者: Leaf~A    時間: 30-9-2012 03:15
咁岩星期三放假,,睇下係咪真係咁好彩了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-9-2012 05:42
最怕希望越大失望越大
enttyes 發表於 2012/9/30 00:10

應該星期三或者之前就一定會有
我諗K社唔會係KAC開始之後都仲唔黎機阿?
作者: soneyiu.    時間: 7-10-2012 20:36
想問一問いまだけ楽曲係每首1個星期?

定係會一直至到4/11先一齊唔係いまだけ楽曲?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-10-2012 20:54
想問一問いまだけ楽曲係每首1個星期?

定係會一直至到4/11先一齊唔係いまだけ楽曲? ...
soneyiu. 發表於 2012/10/7 20:36

每首期限都唔同 未必係一個星期

例如Mother Ship阿DIAVOLO同埋另外三首
應該一齊去到4/11先會一齊唔係
作者: 神之執事    時間: 8-10-2012 04:11
其他
(有些情報可以用一言兩語就能解釋的,都會放在這裡。)

1. 傳導功能還在

2. 新曲アストライアの双皿  ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-9-2012 11:57

有關#4 補充:
Copious > Saucer 已確認係轉主機而唔係單換HDD
而新主機係棄HDD改用SSD作儲ROM用 相信同提升穩定性有關
但相近價錢之下SSD容量要比HDD小一半有多(e.g 320GB HDD ~= 64GB SSD)
呢個亦都可能係K記係今代控制總tune數既其中一個原因
headphone果到就可以改到既.....只係要連到另一個地方
作者: kwhy    時間: 8-10-2012 08:57
情報好有用,等我去到唔洗唔知點整w
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-10-2012 09:11
有關#4 補充:
Copious > Saucer 已確認係轉主機而唔係單換HDD
而新主機係棄HDD改用SSD作儲ROM用 相信同提 ...
神之執事 發表於 2012/10/8 04:11

大致上都明白你想講咩
咁既話「拍卡先入錢」又應該係轉主機果陣新加入既功能是吧

不過耳筒位
目前為止都好似仲未有地方係提供到正常既耳筒位出黎
雖然你話轉個位置就得...嗯...
作者: 神之執事    時間: 11-10-2012 23:11
saucer bug? (定係K公司故意?)

下面係以Guest mode入saucer既選歌畫面

好似少左一d應有既野......
作者: Leaf~A    時間: 12-10-2012 02:55
回復 84# 神之執事

冇左LV8愛,LV8GO,LV10既新井大樹?!唔拍卡少咁多歌既咩- -
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-10-2012 15:55
saucer bug? (定係K公司故意?)

下面係以Guest mode入saucer既選歌畫面
好似少左一d應有既野...... ...
神之執事 發表於 2012/10/11 23:11

神觀察力
又唔似係set左filter之類 但係睇圖的確搵唔到果三首歌

如果我冇諗漏其他野 話唔定真係bug黎
我諗唔到任何理由要K社故意咁做
作者: 神之執事    時間: 12-10-2012 18:03
神觀察力
又唔似係set左filter之類 但係睇圖的確搵唔到果三首歌

如果我冇諗漏其他野 話唔定真係bug黎
我 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2012 15:55

我張卡仲係copious到推分
見有saucer無人玩咪落下guest 試下d新歌

1st tune想禁首風一揆已經唔見左.........

岩岩數完
係唔見左七首
愛 / OverTheDogs
新たな幕開け / 新井大樹
風一揆 / 風男塾
GO / オワリカラ
NO WAVE≒斜陽" / 0.8秒と衝撃。
MAMORE!!! / アイドリング!!!       
RIGHT NOW / GOOD4NOTHING
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-10-2012 19:20
我其實一直都後悔點解咁急開卡
我繼續煲copious煲到31號咪好囉 反正好多地方都3蚊
作者: 神之執事    時間: 12-10-2012 19:57
我其實一直都後悔點解咁急開卡
我繼續煲copious煲到31號咪好囉 反正好多地方都3蚊 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2012 19:20

早開卡有好處既
起碼有多d時間開新歌同打期間限定版權...
天知道K公司11月update會唔會有歌無得番叮...

我都林緊係咪係時候開卡
但係copious $3無人排 有上網 又真係抵煲...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-10-2012 20:03

「傾唔傾得成」呢樣野
要視乎31號之後 有冇其他地方願意退步 決定升saucer

=============================

講起上黎
之前係金星見到2蚊jubeat不過上唔到網
咁岩再早前有人問到 上唔到網既jubeat會有咩歌打
於是拍左幾條片 想搵日upload上黎 解答一下問題
不過我唔記得左

宜家去upload先
作者: soneyiu.    時間: 12-10-2012 20:09
講起上黎
之前係金星見到2蚊jubeat不過上唔到網
咁岩再早前有人問到 上唔到網既jubeat會有咩歌打
於是拍左幾條片 想搵日upload上黎 解答一下問題
不過我唔記得左

宜家去upload先
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2012 20:03

板主大咁小事都咁上心@@

是位好板主~
作者: victor609    時間: 12-10-2012 20:29
Vz耳機位可以用了,用耳筒玩的確好好多,尤其是vz有2-3部好細聲
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-10-2012 21:05
板主大咁小事都咁上心@@
是位板主~
soneyiu. 發表於 2012/10/12 20:09

其實我自己都想知 所以先去做je
[youtube]50XEWHZ14e8[/youtube]

===============================================

Vz耳機位可以用了,用耳筒玩的確好好多,尤其是vz有2-3部好細聲
victor609 發表於 2012/10/12 20:29

VZ一多人既話
真係咩都聽唔到
所以有耳筒位絕對係好事

感謝你的情報
作者: soneyiu.    時間: 12-10-2012 23:29
其實我自己都想知 所以先去做je

===============================================

VZ一多人既話
真係 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-10-2012 21:05

我初初意為offline會有齊所有歌/.\
作者: lll161616    時間: 13-10-2012 00:14
補充,拍左卡可以入錢,不用打左pw後才入

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlart8cle55www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2