查看: 6416|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Barrows中文全攻略!!

關閉 [複製鏈接]
Barrow 教學

1.簡介及準備

在第三世代, 亦是runescape的戰爭時代, 有六兄弟站在saradomin的一方, 他們有着無比的力量, 並被當作戰神的存在, 他們的事跡被詳列在runescapethe crumbled tome這本書中. 他們死後被埋葬的地方就是現在的barrow.
barrow的人都是為了那些英雄生前用過的武器和護甲, 傳說中力量的根本. 當然這並不是那麽容易的, 六兄弟的靈魂將會阻止一切入侵者, 所以你要將他們一一擊敗才有可能得到傳說中的力量. 請記住, 在barrow既墳墓同埋tunnel入面你每15秒會俾人吸一次prayer, 你殺既brother越多就吸得越多, 你殺咗一個 brother之後, 以後你一俾人吸prayer就會有個brother個頭彈出來講咒語, 等你知道你俾人吸. 每次吸幾多prayer既計法係(唔記得咗,大概係9-15,揾人提下我)
六兄弟的等級分別是:
Ahrim: 100hp, 100def, 100magic, 70att (98 combat)
Karil: 100hp, 100def, 100range (98 combat)
Guthan, Dharok, Torag, Verac: 100hp, 100att, 100str, 100def (115 combat)
記住去barrow之前將accept acid off!! 有些人會在那兒tele other令你被怪打死!!

等級需求(建議): 43+ prayer, 70+range, 50+magic, 55+slayer(optional), 70+def(optional) 50+contruction(optional)
任務需求: priest in peril(must), in search of the Myreque(optional)
物品: spade!! ectophial or home tele tablet, 食物(shark for新手, monkfish for老手), prayer pot(4) 2-4(4for新手, 一般來講0-2dose就夠, 不過以防萬一bring多樽) runes for blast spell or slayer dart or ancient magicks. Range armour, arrows, short bow, melee armour and weapon, staves.
bring既野:

有人提出着ahrim, 不過本人建議 80 def先咁着, 唔係會俾人扣好多, barrow gloves係好好既選擇, 不過我太廢冇=.=(152qp), shield可以用obby, runekite, granite, dsq都得, 高def既話可以用 prayer book. ring用seers, 畢竟你都係成日用mage, (不過我又冇)=.=, 仲有依排改良咗既rune-x bow都ok好用, 不防一試. armour穿rune都得,唔係差好遠. 穿barrow armour其實維修費都唔係好貴, 你賺嗰d rune再賣出去一定賺得返. cape我用既係zamorak cape, 貪佢+10magic.
2.      如何前去barrows?
首先你在canifus準備好, 然後跟住幅圖行:
(from runescape knowledge base)
做完in search of Myreque 之後可以係canifusbar後邊入trapdoor, 之後向南行, 出返去, 再向南行, 見到棵樹連住條橋, 上去, 再過河, 再下來, 再向南行, 在箭咀處坐船到morton, 再向東行就到了.

3.barrow 六兄弟打法
(from runescape knowledge base)
(i) slayer dart
slayer dart打除了ahrim之外的五兄弟, karil在內, 他們的magic defense是非常的低, 所以很易擊中. 如果combat夠高的話可以用meleekaril.建議90att以上+super att+super str.
(ii)fire blast or wind wave
其實同slayer dart一樣打法, 不過用唔同既spell, 另外根據非正式統計, slayer dart是較為方便的.
(iii)acient magicks
ice burst, blitz, or barragemelee brothers, cast 1, burst可以打多佢3, barrage 6, blitz 4, 之後走遠少少, freeze, 屈佢機, 在這個情況下, karil就要用melee.
(iv)cannon
呢個最容易,就咁setcannon係地下等佢慢慢死, 不過要記住, tunnel入面係唔俾set cannon! 唔知咩係tunnel? 等陣話你知.不過會打得好慢, 因為d melee brother防range好高.

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
燎原火 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復

(v)full verac
我真係見過有d百幾lv用full verac打d brothers(ahrim除外,dharok要用prayer), 本人未試過, 如有人有資料請share一下.

Ahrim打法: range打佢, 應該唔使開prayer除非你magic低過70. 佢既特殊能力係扣你str, 有時佢都會用spell扣你attdef.
Karil打法: magic or melee打佢, 要開prayer protect from missile, 佢打好痛. 佢既特殊能力係扣你agility.
Dharok 打法: magic打佢, 一定要開protect from melee!! 佢可以一野扣你58! 佢既特殊能力係越少hp str越高, 所以一定要開prayer!! 不過如果有safespot就可以唔使開. Safespot係邊? 睇落去就知!
Verac 打法: magic打佢, 建議開protect from melee, 佢既能力係有機會無視你既prayerarmour, 所以佢攻擊好準, 不過都係建議開prayer. safespot或者sidestep打佢亦得. 咩係sidestep? 再睇啦!

(因為許多人指出既然verac可以打穿prayer,唔使用prayer pot 都得, 其實都係得既, 不過def最少上咗70先, 唔係都係好痛)
Guthan, Torag打法: 着melee armourmagic打佢, 唔使驚打唔中成日都中架, Guthan 既特殊能力係有機會吸血, 佢扣幾多就吸幾多. Torag既特殊能力係扣你10% run energy.

4.tunnel, safespot, sidestep介紹:
你每次打barrow都會有一隻鬼唔係佢自己個墳入面, 你會發現下面有條秘道, 再落去就有個9間房的迷宫, 亦被稱為”tunnel”, 你要想辦法入到中間既房拿寶物, 而在你開門走來走去既時候,會有怪彈出來打你, 有時會係你未打過既brother, 如果你去到中間間房都未打晒d brother既話, 你開chest陣會有一個brother彈出來, 你可以殺咗佢再search chest 或者直接search chest之後走佬. 9間房既地圖如下:
from runescape knowledge base
去中間間房既四道puzzle門得一個有open呢個option, 仲要每次都唔同, 禁咗open制之後要答一個問題, 問題有四種, 答案次次都一樣, 不過唔同位. 以下乃是問題和答案: (from tip.it)

因為tunnel入面d怪會不斷咁打你, 所以答問題要快,,, 答錯咗個門就會轉咗去第二度, 你又要揾過啦!
至於safespot, tome入面係冇既, 不過係tunnel入面有, 係你落來嗰間房嗰個ladder可以kick住怪, 剩返嗰3個角落既房都有, 不過你睇唔到佢地, 經過練習後大概知道佢地係邊, 以後就可以隨意kickdtunnelbrothers, 唔使晒prayer pot, 另外係最出面嗰4條好窄既路有好多石頭可以kickd, 可惜全部safespot都對ahrimkaril冇用.
Sidestep就係一個位你只要行一格隻野就打唔到你,你就可以慢慢食野, 食完之後再打過. 一般來講佢地係tome中間個棺材既角落位, d試下就知啦. 你唔用prayerbrother陣就用下sidestep, 如果唔係連續俾人扣咗幾下廿幾你就有運行囉.

5.barrow全流程介紹
(i)一去到嗰到, 先去dharok個墳上面, spade, 之後開protect from melee, 開佢既棺材, 打死佢, 之後即刻出返去, 如果佢唔係度都係出返去. 之後揾karil.
(ii)去到karil個墳上面, 一樣係用spade, 之後開protect from missile, 打死佢, 出返去, 打埋verac, 如果karil唔係度(你大鑊啦@@), 出去打咗verac.
(iii)verac個墳, 之後guthan, torag, ahrim, 順住打.唔使用prayer.(有d人鍾意打咗ahrim先,因為佢扣你att,str,def, 咁你剩返打嗰d brothers既時間你嗰d stats就會慢慢補番, 但係auto-cast要re-set過)
(iv) 跟住去番你揾唔到brother打嗰個墳, tunnel, 路入中間間房, 見到brother打死佢, 最後開chest, house teleport, recharge prayer, 再入kharyll portal, 去番canifus, 準備好d, 再打過.

6.小提示:
養成每次打晒6brother既好習慣, 咁樣chest入面有barrow野既機會多d.
tunnel入面嗰d廢怪每樣打一隻(giant crypt rat, crypt rat, skeleton, bloodworm, crypt spider, giant crypt spider), 可以令你有最多既rune,$同埋bolt rack.記住打一隻好啦,打多咗冇着數

小弟對打barrow只是略有心得, 希望各位大人多多指教,如有錯漏,請多多包涵!!

打打打打...打咗咁耐, 有冇野送先? 除咗rune,$,同bolt rack之外, 你有機會攞到d med同half key, 你仲有1/18既機會攞到一件barrow armour或者weapon架!(如果打晒6個brothers既話)相信大家都知佢地有咩用架啦, 唔知既話上呢個網:

http://tip.it/runescape/?page=barrows_guide.htm
之後禁rewards睇返, 本人太懶唔想copy=.=

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
燎原火 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

Good Guide!
值得加分^^..

我個人建議:
Best Prayer : 70+

我個人流程:
1. Dharok -> 2. Karil -> 3. Ahrim -> 4. Guthan -> 5. Torag -> 6. Verac

1 & 2 唔用Prayer 會扣好多..所以一定要打左佢先..
3 有Blk D Hide 就唔太驚..不過有時都可以hit 到19 左右..
4&5&6 無咩特別..所以最後先打..
Verac 有Prayer 照Hit..所以放係4 & 5 & 6 既位置..

本人推薦的Magic:
1.Slayer dart
-> Moz 話成本低..回報高..
2.Ancient - Ice Burst
-> 每次大約用200 Chaos  + 100 Death + 200 Water
-> 唔使用Prayer Pot
-> 快 Kill
-> 唔使用Food

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
燎原火 + 5 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

如果窮既著得唔使咁隆重0 0

full rune都得

prayer pot其實一支夠,用黎旁身,用magic dart既話都係打dharok先要用- -

唔使用shark咁晒錢喎- -”

應該帶番把ddp++打karils- -”
得既話著barrow手套,好過用加少少magic既
 mystic gloves
boot就理得你丫- -
有99既話就用skill cape好d, 不過唔知skilled cape係咪全部+prayer
hp cape係lor正係知

p.s.值得加分......

不過唔使好似佢咁著都得,成本太高了- -”

回復 支持 反對

我以前著runekite架=.=不過岩岩做完legend咪轉下look囉XD
不過我之前著guthan=.=因為扣下d magic atk,仲隆重=.=
e+套guthan賣咗,為咗升fletching

P.S.你melee高lv先唔用magic打其它野啫,我melee廢啊嘛...雖然magic都好廢...=S
我冇monkfish所以我係bring10條lobby+7條shark架=.=,都夠食喎. 仲有我未做rfd,所以冇barrow gloves XD

回復 支持 反對

個barrow 做得唔錯,唯一一個缺點,圖並沒有列明出處
回復 支持 反對

我都黎分享一下我打barrows著既野

(ps: rune defender 同berserker ring 都係optional)

基本上一套ahrim再加個obby shield 可以做到好好既防衛架勒

因為我可以唔洗用prayer 黎打guthan torag 同埋verac

講真verac 可以攻破prayer, 開prayer 黎打佢都唔會有好大幫助...

我用mage係用開wind blast....夠強之餘最緊要係慳料嘛... just 1 death 同埋wind staff

我相信barrow 既chest 係可以補充番用左既deaths (ps 我每一round大約用65deaths 黎打4個melee bros)

ahrim 都係range佢最快...

karil 就用melee, 最好係用 slash 因為佢最低defence 係slash

用rune defender 黎打佢係因為rune defender 有埋果差唔多20 既slash bonus...可以快好多

最後一句, kill count 連6個bros, 大約15-20就一定夠晒勒, 多果頭冇用....呢個係真的

回復 支持 反對

用得多Ahrim 要修理..咁又何必呢@@?

Moz:
Full Monk 都夠使喇!

Me:
唔著都搞掂喇@@"
回復 支持 反對

原帖由 小馬仔 於 2007-6-23 17:23 發表
用得多Ahrim 要修理..咁又何必呢@@?

Moz:
Full Monk 都夠使喇!

Me:
唔著都搞掂喇@@"

monk 唔會好有幫助, 因為入面係會食人prayer....

其實即使用ahrim o係 barrows.得耐....

咁多round 應該賺得好多野啦

果少少維修費都係幾萬姐...
回復 支持 反對

thx !!!!!!!!!
回復 支持 反對