查看: 3381|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 入黎討論一下,有關石器2的制度(月費定商城?)

石器係香港頭三隻ONLINE GAME之一,由石器1.0開始,我就接觸網上遊戲
由多數既月費制,玩玩下變左商城
本身,大家都係好小討論月費制既野,討論都係有關於係咪太貴?
之後,出左商城
大家好多時候係討論區,都見到玩家既憤怒文(有錢玩哂啦!,隻GAME勁呃錢!,大家覺得X龍屈錢D定係XX屈錢D呀?)等等一大堆文章
都出現好多有錢玩家既白痴語言,例如(無錢唔好打機啦,係有錢玩哂GA啦),但係試問,一隻遊戲,係咪只FOR有錢玩家玩呢?係既話,我諗人數都唔多,咁到時就鬥燒錢吧
仲有,以前既月費制,就算你多有錢,都無用,大家用既係努力,鬥既係技術,你有錢,俾你買十幾個包啦,有十幾隻勁寵,無技術,你一樣輸.
但係商城制唔同左,有錢,D裝勁你十幾倍,能力差唔多雙倍,出一隻寵,人有你無,就算你用好多零用錢去買左一隻番黎,人有你有,都會有其他商城物品去加強隻寵.連隻寵都輸雙倍唔止,仲要有D一按補滿血既藥啦,死左識復既野啦.等等屈機既[港幣道具].令到隻遊戲真係有錢玩哂.有技術,幾努力!無用!

所以,我好希望,石2可以同以往既石1一樣,繼續舉行月費制.始終,香港SER,本身人數以經比唔上其他地區既SER.
(由所有,有分香港SER既遊戲進行統計開始,邊一隻GAME維持到?事實及數據証明,香港SER係唔WORK的)
如果根據以上因素,仲推出商城制,使玩家因為無錢唔夠人玩而流失,我相信石2就算有石1咁好既班底,都一樣好快玩完

==================P.S=================
GM俾人投票,有一項係寫,月費同商城並行(我唔知點解會有人投,一樣野屈機唔夠皮,仲要定期俾佢屈多筆?你估兩樣野並行,商城D野會出小D?唔好笨唔該)
請大家唔好再以(咁遊戲公司賺乜?)呢類原因了,始終,係我地玩家想點玩,唔好話我自私,的而且確,人不為己,天誅地滅,係玩家為自己爭取既時候了.你地唔係遊戲公司,唔好幫遊戲公司搵藉口了,如果要幫佢講埋呢D原因出黎,咁不如你直接送錢去佢門口.
單選投票, 共有 47 人參與投票
44.68% (21)
55.32% (26)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

點數 因為可以多d人玩
多人玩既game先唔會執
回復

一隻game有質素冇需要諗行咩制
好似台灣果邊咁..由玩家自行決定
佢有信心邊一個制度都可以有收入
最緊要個代理商肯做野..d人玩得好自然肯比錢
你鍾意玩一樣野..就算要錢你都會比
當然個價錢係要合理啦
如果一隻game有質素咁佢收月費都自然可以有可觀收入
話唔定玩嘅人數同免費無差別
我個人就認為最緊要做到零外掛
好似台灣代理商omg咁
要身份證認證+一個身份證只可以有一個帳號
要打擊外掛易好多啦..代理商有心做有幾難?
如果佢連依樣都做唔到..唔好話免費
我諗隻game好d人都未必玩啦..

執著係月費定商城..
不如睇佢做捉外掛,伺服器穩定依兩方面仲重要
回復

說實在 石1因為要比月費 有利有幣
現時大部份遊戲也是終免 只有極小數月費遊戲 成功(wow,war)
對於商城只要不太過份 我想大家還是樂意奉獻(啥?
月費每月80左右 來到終免 各自也可以考慮每月只給80來玩也是不錯~
所以見人見智嚕~
回復

已賺錢為先的代理商    我覺得是一個糟透了的存在

因為做得遊戲的應該為玩家著想

並不是要求他們給我們好處

所謂的著想是應該令到服務器運作順暢

令我們玩家玩得開心

給錢也給得開心
回復

商唔商城 月唔月費 我覺得無咩分別
無最強既寵物 只有最強既玩家

一隻遊戲睇下你點玩既姐
之前石1  都有七日免費比玩家試下

今次佢行商點 我覺得理所當然
行月費 點會搵到錢 ?

一間公司 如果真係肯聽玩家既意見 而去改變
甘每間公司 都唔會有甘多問題發生 -__-

我個人認為 係而賺錢為先
回復

商城制好冇咁多錢買點=,=
回復

商城好d 因為有時冇錢都可以玩
回復

月費制 d人咪又係拎錢出黎 買寵  咪又係燒錢
咁不如搞商城  石一 之所以咁 仲係月費渣
仲有你話 咁佢賺咩 冇錯 [你地有冇係佢地既角度諗下]
佢又要伺服器  又要請員工  又要24開服 勁哂電費  當你係月費  80x 100人  先得果8千蚊人工
佢唔賺錢 佢點搵食? 唔賺錢 點會開官服? 唔想有錢人玩哂 自己開私服lo 得個講字?
石1果陣時 我都有玩 咪又係玩燒錢  咁你地咪又係玩  無聊
回復

頭像被屏蔽
回復