查看: 6039|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又有一d有關模型既小問題...

我有嘅 MG 又無出現過類似情況。
睇#4,版主幅圖,哩類關節係有方法加強佢嘅支撐度的。
方法其實好簡單。
佢唔夠力,其實係因為佢唔夠實。
所以要強化佢嘅話,只要張個PC部件嘅"筍"位加厚就可以了!
唔需要成個加厚,只要係12點、3點、6點同埋9點位置到,加少少瞬間膠或畢地,等佢乾透之後再砌翻埋一齊,咁個關節嘅強度就會大好多。

睇唔明我噏乜嘅話,咁就要麻煩版主,小矮人兄試下圖解了!
回復 支持 反對

你係指係 佢上下左右 都加d aa膠來加厚佢?
天才A 發表於 20-9-2010 16:26

無錯。不過AA膠可能會太厚,未試過所以唔肯定。
我個人會用水畢地/開稀嘅畢地,因為易控制,不過就要等佢乾。
瞬間膠快乾,不過難控制。

係屋企搵吓有冇岩既野托住
膠柱模型舖買比較貴

呢款還好,如果係樓上果幅圖我覺得比較整搞...
因為個pc膠 ...
[H]小矮人~~ 發表於 20-9-2010 18:43

原理上應該都得。
關節基本上由兩 parts 組成,part A 難整,可以試下 part B。
以小矮人兄幅圖嚟睇,我會傾向係B6 到加工。
圖太細睇得唔清楚,如果B6 同 B7 各入 PC E 一半嘅話,我都會選擇係 B6 同 B7 到做手腳。
回復 支持 反對

...
你係指用aa膠??

定係畢地?
天才A 發表於 21-9-2010 13:12

到我唔明。
咩 AA 膠定畢地?
詳細啲講各下反問版主咩嘢,如果唔係就想答你都答唔到。
回復 支持 反對

咁要加厚果舊 pc膠..
唔係要用aa膠 或者 畢地咩???
天才A 發表於 22-9-2010 13:16

唔一定要加係個 PC 零件到,加係插入 PC 零件嗰一個零件都可以,睇情況而決定。

我之前咪講話用瞬間膠或畢地囉!睇漏眼?
瞬間膠即係瞬間接著劑,同AA 膠唔同嘢嚟的。
AA 膠應該都得,不過我未試過,唔肯定。
回復 支持 反對

夠力咩
[H]小矮人~~ 發表於 22-9-2010 22:39

唔係要完全癡死,白膠漿或者得都唔奇,不過佢乾咗會薄好多,應該會較難掌握份量吧!
同埋乾咗唔知會唔會甩出嚟呢?
回復 支持 反對

我打算試左 白膠漿先...
天才A 發表於 23-9-2010 13:24

記住係要等佢乾咗之後,先至將嗰個關節位砌埋一齊。
回復 支持 反對

我打算試左 白膠漿先...
天才A 發表於 23-9-2010 13:24

記住係要等佢乾咗之後,先至將嗰個關節位砌埋一齊。
回復 支持 反對