查看: 16630|回復: 155
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

我覺得樓主都係想講明維京唔可以算係一個弱文明,如果真係咁弱,咁點打都會輸,全場都係第一隊主動進攻,人數上少好多,如界真係一個咁弱文明,其實好難做到咁,當然你無法去同其他文明做比較,因為每種文明都有自已個特色,好似拜騎殺人快但攻城無力,條頓高攻防但行得慢,咁上下意思,維最好就係早帝,開眼,血,攻防,兵力,可以比其他文明早好多展現到出黎大家唔好忘記早帝其實係一個強的因數,另外我想指出一點
大家都會感覺弱文明要改勁少少,假如現在有五種文明12345假如1最勁5最弱咁如果因為5弱將佢改左,改完之後又變左15234。之後又有一批人要求改4,改黎改到,其係一個改唔完個問題,如果要做到絕對公平,只可以兩邊同樣組合文明,分別就在乎玩家實力啦
回復 支持 反對

事實上係有得打下,關鍵係睇劍兵多少
回復 支持 反對

因為我都試過有一場四打四,我係日本,另一個維京係樓主用,當時我末帝,佢帝左,草左一隊幾劍勇,由佢門口,一路壓翻我,去到我個門口,我咁講你會唔會信?
回復 支持 反對

咁維京如果真係有心打日本,一開始就草,唔用劍兵,一帝左咪升級,咪唔係草咩?
回復 支持 反對

你可唔可以唔好下下都11又唔係話用兩軍營同日本打
d城兵一樣要用嫁嘛人地講緊係帝左個維京我係就著帝維黎回嫁
回復 支持 反對

得,當我講錯唔好意思
回復 支持 反對

就算我地惡人自已打左一場四維對其惡人隨機,我覺得都係無意義囉
因為就算維京贏,你地一樣可以話係其他惡人唔勁,所以先會輸
我指出黎維京個實力度,係就我地本身團戰個結果講出黎只係因為你末試過八個識玩之人同場
所以你唔了解點解我咁講
而我本身強調維京唔係弱國,但係我從來都無話過佢勁,維京一百隻就升帝,其實係快過其他步兵國幾分鐘
當然你都可以覺得幾分鐘可能無咩用但我本身覺得,如果再改勁維京,只會對其他交明更加唔公平
我見過好多人有d意見都係我接受唔到,特別係降低殺數同一開始比個加快回血佢,維京一路都係一路中性文明你要用維京同蔡以特比,我可以接受,而蔡以特係有一個出兵快優點,不過維京都有一個殺殺數優點,早就平衡左,無咩好講
上面有我地兩場存檔
我可以咁講,如果當時我地唔係用三維,係用三個條頓,我覺得打落去係會書
而點解我地維京打落唔洗輸,主要係因早帝個關係
回復 支持 反對

另外樓上位朋友,我覺得你個睇法呢唔好左右不定,你係覺得佢弱你就話佢弱,你係覺得佢唔弱,你就話佢唔弱
唔好一時一樣,因為我睇完都唔知點回你
VK絕對唔係勁, 未至於算弱國? 我唔認同<--你指出維京唔弱
況且有D咁弱既文明, 先有比咁多位高手們SHOW OFF既空間架嘛<---又指出維京好弱
本身你自、已個睇法都變下變下,點同人討論?
回復 支持 反對

我講維京唔弱個結論係出於我地本身團戰,維京個實用度不過係你地一路都唔信咁解
回復 支持 反對

而惡人本身個個都有咁上下實力,如果要3v4其實無咩可能
但如果係、四維打隨機,絕對有得打
回復 支持 反對