收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]
呀...那可否幫我打埋鼓和結他嗎>
yanho123 發表於 2012/8/6 11:38

呢個真係要當面出黎先得

幫你打冇所謂 錢你比就得(我最近缺錢唔想花無謂錢
回復 支持 反對

我星期五出去玩...係mk88果邊...
不過要轉data都有d煩...萬一見吾到你既話...轉左過你張卡度變左我 ...
yanho123 發表於 2012/8/6 22:08

見面果陣先搞過data都未遲
搞完之後再過返data比你 先走
基本上係ok安全

1.剩係打第一首...第二首直接開9LV歌fail佢(最有效率...又唔阻其他人時間GD)
2.一人拍兩張卡剩係打一邊
3.請鎗手幫佢地打
無疑...本人覺得DM同GF確實係比jubeat難N倍
不過官方個邊呢個活動明顯係對剩係玩DMGF玩家唔公平
jubeat個邊咁多課題歌要傳
仲要有首1000稱號....拎Q到
遲下要打課題個陣求jubeat人帶我打 謝謝

利申:GF57XX DM37XX jubeat唔知點計分(玩左幾場 剩係玩到7以下)
依加剩係開左1首- - 個人狀況 GF15 DM3 jubeat3
通常去既機鋪:北角GW 九龍灣VZ
danny仔仔 發表於 2012/8/6 23:57

的確第二首死係最有效率
不過再有效率d 就係搵多個人一齊玩GF
琴日我係mk88都比人叫我同佢一齊玩 咁樣的確係有效率d

關於第三點 呢樣我就真係唔明
首先GF可以較三掣或者兩掣 甚至AUTO PICK/NECK
DM你可以set一堆AUTO(自動踏板、V系setting等等...)
況且d課題曲 唔駛合格都得
除非大家係夾錢去玩(你玩 我賺燈籠) 如果唔係咁d人請槍手黎打做乜(仲要自己出晒錢

利申:GF 4200 DM28XX
jubeat就...老實講最似GFDM既sp既話 我諗應該要報jubility

你講果首百合水仙(雖然我有
其實你可以選擇係8月15日 8月30日 9月14日呢三個日子去打jubeat
到時1.5曲就會係百合水仙 你就算未有首歌都可以自己揀黎打(當然其他日子就沒有了
回復 支持 反對

喔...咁我都吾知點搵你?
yanho123 發表於 2012/8/7 20:04

睇你邊日會去mk88(或者其他地方
不過我聽日後日都唔得

我依加要解第二首歌既jubeat 課題歌Special One  SigSig Shine On Me  The Wind of Gold 都無囉...都唔知點算...我本身又無玩開jubeat..都唔知點搵人幫我開...xg就好多了...唔洗靠人都ok

另外....回應XG請鎗手問題....
解第9首歌個陣要打xg個7首歌都幾難下
如果請鎗手可以入extra打兩鋪就搞定....自己打最壞情況係一鋪兩首
所以請鎗手都有用處既
danny仔仔 發表於 2012/8/7 20:30

xg真係好好 要開既得兩首
不過jubeat...我諗你真係要搵搵人幫你...我可以既...

講返xg
不過一個岩岩接觸xg既玩家 玩到去解第九首既話 都應該玩左唔少鋪啦掛
除非佢一直都請緊槍手 如果唔係我諗以佢玩左咁耐 其實應該過到(開晒ASSIST應該過到啦掛?

不過我明亦都有打到解第九首都仲係唔識玩既人
所以呢個情況請槍手...諗諗下又真係情有可原既
回復 支持 反對

那麼你就把3.x的課題曲放在第一跟第三首吧
第二首選得越易越好
(唔係打課題曲果陣 就keep住自己打到幾多就幾多

打Restart的時候就搬到第3首先打(如果開到EXTRA就第四首吧

打達見惠果6首歌應該唔難 DM大部份都好易(反而結他難

解Plum就盡量將Green Lime同Yellow Panic Time放落第一首或者第三首

當然我唔敢肯定呢個排法有冇錯 有錯請指點

(好了講到尾我其實係唔想做槍手
回復 支持 反對

依家想打set list都唔得...
我XG(紫) last果首過唔到....
enttyes 發表於 2012/8/7 22:07

SCREW DRIVER
未打過 不過一見到3.15就覺得唔似係一般人打既野黎

開晒AUTO都唔得?
回復 支持 反對

咁係SCREW DRIVER啦冇錯

咁睇黎你都係搵人幫你過算
或者萬一撞到我既話 可以試下幫你既(不過機會好微
回復 支持 反對

我都唔知你咩樣XDD
唉...咁都過唔到..之後都唔知點算..
不過好賊既係GF我一個都唔算太有問題..
係DM爆慘... ...
enttyes 發表於 2012/8/7 22:20

認卡名就可以了吧
J-HIHIME / J-KLMNO

其實主要都係認清到譜面就OK
鼓比較容易...因為有固定節奏
我見好多jubeat人打鼓開左auto bass之後打d 3以下既歌都ok
結他就....各有各玩法啦...我見有人剩係開2粒制...auto pick
如果係我既話寧願auto neck都好過auto pick..起碼自己真係跟緊節拍玩緊首歌
不過我建議最少都開3-4個制...8蚊一鋪咁貴無理由真係剩係為左燈籠
我依加都為左開歌走去打jubeat...但係一定唔會就咁入錢而唔去玩
明明打音game就應該要好好享受首歌
結他係比較難....特別有d有solo位...唔跟beat既
或者要下上下咁pick既歌都比較難(EXCELSIOR DIVE係其中一首..亦係課題歌之一)
另外speed方面其實建議 dm開3速(x3)-3.5速(x3.5) gf開4速(x4)-5速(x5)
因為我當初新手都係咁既setting
因為速度慢唔係代表首歌易左打....而只係每粒note之間既密度
如果首歌快既開1速....d note會密到根本睇唔到
現在本人dm開4.5速(x4.5) gf開6速(x6)
當然唔係愈快就愈勁....只係個人習慣而已
有時候幫其他新手做鎗手唔記得較速度....我打d低lv歌都會fail..因為d note會好密
好彩係打緊歌既途中係可以較速度既...有興趣知點做先再pm我啦
danny仔仔 發表於 2012/8/7 22:23

首先 的確玩auto neck係好過玩auto pick
始終一個人目口目面咁望住個mon 禁實個掣 右手咩都唔駛做
無論係玩果個 定係旁邊望住既觀眾 真係會覺得ok悶
auto pick都仲話可以打節奏

speed方面 初心者一時間應該接受不了DM 3速吧...我猜
我覺得應該先試2速打低lv曲 最起碼「認到邊一行係敲邊一個位置」先至試下加速
當然我唔反對好似獅子王練自己個仔咁 一黎就3速 風險大d不過會進步得比較快
(利申:DM開3.5速
回復 支持 反對

我星期五呀....星期五ok呀
yanho123 發表於 2012/8/7 22:35

咁我星期五過黎
我應該認得你卡名

mk88定係其他地方?

==========================

講返上面
其實你都未必話要打set list既
始終大夏祭果4個set list係方便你搵歌咁解 你開唔到個set list都冇所謂

當然你要堅持去開set list既話...嗯...你還是請槍吧(雖然我個人不太建議這樣做
回復 支持 反對

理論上你玩到去達見惠 都已經夠LP開晒果兩首
回復 支持 反對

想要幾首新歌而已~
只係有少少都係吾明點開!!
yanho123 發表於 2012/8/7 23:42

我諗係度講你都唔會明架啦
我星期五睇下出唔出到黎 見到你再同你講

樓主係米本身有玩開dmgf ga??
我見你gf有4千幾分..應該唔係最近為左開歌先開始打
V系個陣都有玩?? ...
danny仔仔 發表於 2012/8/7 23:51

其實我本身係玩jubeat多 不過其他野咩都玩下咁

GF既話我V7尾V8開始玩 岩岩好上千
DM就大約係V8中期 大約66Xsp到(因為XG3而放棄了
不過GF裡面大部份計分歌都係呃分歌就是了(GF DM
順帶一題我唔識上下pick 唔識扭手 所以好多歌都打唔到 上千應該係極限

至於XG呢...XG1冇玩過 XG2玩左5鋪都冇
見V8最後一代於是試下玩XG3(但係果陣冇諗過玩DM
GF玩到就快3000(連50首都未計晒)就覺得5掣實在ok難 於是試下玩DM
DM玩到岩岩2000果陣就決定等減價先再玩

等等下就等到大夏祭 於是就玩返XG順手開埋歌去
兩邊50首終於計晒 list尾仲有好多好低分既歌 等洗 (GF DM

我等緊你教我玩(茶
回復 支持 反對