查看: 8405|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[對戰] pvp不能跑嗎?

剛剛打左場pvp
對面輸左就話我跑 冇技術
我真的很想問?
pvp一定要正面打嗎?
跑就等於冇技術????

古人按語:敵勢全勝,我不能戰,則:必降;必和;必走。降則全敗,和則半敗,走則未敗。未敗者,勝之轉機也。

既然打會輸
再繼續打就會輸一條命
敢跑自然係一條出路
起碼可以留返一次機會反攻

孫子兵法:夫未戰而廟算勝者,得算多也;未戰而廟算不勝者,得算少也。多算膀,少算不勝,而況於無算乎!吾以此觀之,勝負見矣。

雖然一開場雙方mp應該係一樣(ap角除外)
但混戰一輪之後一定有一方mp較少
雖然少魔唔代表一定會輸
但的確會令你較為劣勢
未戰而廟算不勝者,得算少也
暫時離開戰場作回復
一定對勝負有幫助

治兵如治水:銳者避其鋒,如導疏;弱者塞其虛,如築堰。故當齊救趙時,孫子謂田忌曰:「夫解雜亂糾紛者不控拳,救鬥者,不搏擊,批亢搗虛,形格勢禁,則自為解耳。」

對戰時
所用的角色各有其特點
而玩家本身亦有本身不同的技術
遇到對方強勁的地方
就不應在此處決勝負
發現對方不善長的地方
就要針對此處作出攻擊
如果在對方強勁而自己不善長的地方作戰
其勝負未打而得知

曹劌曰:「夫戰,勇氣也。一鼓作氣,再而衰,三而竭。彼竭我盈,故克之。夫大國,難測也,懼有伏焉。吾視其轍亂,望其旗靡,故逐之。」

對戰時必會投放大量集中力
這對對戰時非常重要
(大部份"所謂"的技術都要非常集中先做到)
然而集中力係唔可以持久
一鼓作氣,再而衰,三而竭
彼竭我盈,故克之
對方有集中力的時侯就盡量不要打
要待對方攻勢減弱之時才作出反擊

跑的目的不只是跑
而是應戰則戰
不該戰則不戰
如果一開始沒想過打就不如唔好玩

孫子曰:凡用兵之法,全國為上,破國次之;全旅為上,破旅次之;全卒為上,破卒次之;全伍為上,破伍次之。是故百戰百勝,非善之善者也;不戰而屈人之兵,善之善者也。

故上兵伐謀,其次伐交,其次伐兵,其下攻城。攻城之法,為不 得已;修櫓轒轀,具器械,三月而後成;距闉,又三月而後已;將不 勝其忿,殺士卒三分之一,而城不拔者,此攻之災也。

故善用兵者,屈人之兵,而非戰也;拔人之城,而非攻也;毀人 之國,而非久也。必以全爭于天下,故兵不頓,利可全,此謀攻之法 也。故用兵之法,十則圍之,五則攻之,倍則分之,敵則能戰之,少 則能守之,不若則能避之。故小敵之堅,大敵之擒也。

但係反觀gc
大部份人都只係談論拳頭上的力量(技術)
冇咩人講有關心理戰方面(計策)
故善用兵者,屈人之兵,而非戰也;拔人之城,而非攻也;毀人 之國,而非久也。
e點係我想講的地方
技術係需要
係冇力量的情況下
古今中外的所有計策都係集中點樣走
係冇可能打勝對方
(三十六計走為上計 空城計等 大家都耳熟能詳)

但技術只係技術
有技術就好似有一支精良的軍隊
問題係一支精良的軍隊係需要運用的技巧
楚漢相爭、官渡之戰、赤壁之戰
都證明左拳頭上的力量唔係一切

如果行軍打仗只需要暴力
那樣就沒有軍師的存在價值
我個人覺得gc pvp對心理戰方面應該有所改變
技術係需要
但同樣可以發揮出技術的計策都係必要

應跑則跑 該戰則戰
回復

龜同走位好似係2回事黎
回復 支持 反對

哈哈我同意
gavinng012 發表於 24-12-2012 22:35

嘻嘻,我都係咁話
回復 支持 反對

上得黎樂古都係大家理性討論的地方
冷靜...

不登高山不知天之高也,不臨深溪不知地之厚也。

跑其實都係好正常既事
到左你無血個時 好正常就會避
正如你見到對方跑 你追擊佢同時都會有防備驚佢出技
樓主都係想分享一下自己看法
而且樓主不無道理 用兵法之言也只是以此引用
引證 時而進,時而退 沒錯

至於有人說到玩遊戲只求開心 又不執著成敗
那為何輸了會發脾氣呢?
會發脾氣的話又是否仍是開心呢?
聽到的那個人也會開心嗎?
只要一方忍唔住發脾氣 成間房都唔會個個開心(至少發脾氣那個不是)
回復 支持 反對

好有文學水準
疾風乂軒 發表於 23-12-2012 16:40

真係?   咩叫文學?
你彈咁多文言,咁多孫子兵法出黎無用
如果你以打仗同遊戲同一體化,都真系會無咩人同你玩
遊戲最大歡 ...
aa22434312 發表於 25-12-2012 05:14

最認同呢位人兄最後果句, 求開心姐!
回復 支持 反對

台GC令我連乜係近戰都分唔到
回復 支持 反對

蕾姐姐
回復 支持 反對

治兵如治水:銳者避其鋒,如導疏;弱者塞其虛,如築堰。

基本上蕾姐姐最大特點就係閃
e點亦都係佢最強的 ...
lianddy1994 發表於 24-12-2012 15:33

你彈咁多文言,咁多孫子兵法出黎無用
如果你以打仗同遊戲同一體化,都真系會無咩人同你玩
遊戲最大歡樂就系系玩個陣,雙方都系開心
好似你咁,打隻機都宮心計,仲要玩到逼到人埋牆角
我簡稱[屈人機],有乜野意思

咁鬼汁著勝敗,人地輸左發下脾氣其實我覺得好正常,有邊個鐘意失敗ga滋味
(當然個d勁口臭,又粗口,又人身攻擊例外
睇完你個post同你回我個d野,真系有種好討厭ga感覺

我就無你咁多道理,打機姐,最緊要開心姐
回復 支持 反對

對唔住...
我只係留意到最後八個字
回復 支持 反對

走火入魔
clarence2468 發表於 24-12-2012 20:29

起碼帶畀我地歡笑
回復 支持 反對