打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]Wifi USB手指的設置及網路遊玩教學

用router上唔上到xlink??我依加可以用router用psp上yahoo..= ="
回復 支持 反對

回復 31# 的帖子

小部分能上
上網的話全部都可以
回復 支持 反對

我都有#27果個問題但我搵唔到你講果個USB電源
回復 支持 反對

想問下!
我係用tp-link router型號(TL-WR340G)無線上網
平時拎psp都可以上到網的
如果我要同人連mhp2,係xgame度連
電腦要點樣set野
ps:我無wifi手指
回復 支持 反對

回復 34# 的帖子

WR340G嘛....
抱歉! Xlink不能
回復 支持 反對

下..咁xgame可以嗎[[bao_29]]
回復 支持 反對

回復 36# 的帖子

抱歉是不行的= =
我所指的XLINK其實包括了所有網上對戰用的平台
可能是不夠清晰吧
回復 支持 反對

o...咁係咪代表我一定要買wifi手指,
幾多錢到,同埋邊隻牌子,邊度買好3q[[bao_35]]
回復 支持 反對

對不起,我沒什麼電腦的知識
(但如果你是用router上網的話
請新增監控連接埠(TCP/UDP)
以便允許程式通過)
這個要怎麼做?
我個router係tp-link,我知tp-link果隻usb唔可以上xgame所以買左隻PCI GW-US54GXS
但係原全唔識set,原因有數個(其實好多個)
裝完之後有兩個無線網絡公仔係右下角,令我很頭暈:
唔知點解用tp link連xgame果陣就會彈(可能不能正常運作)果句野出尼
如果我停用tp link,再重新啓動,佢會連接倒第二個叫做(gigabyte)的無線網絡(唔知有冇串錯字)
用佢可以成功連倒xgame,但係佢ge信號強度低得驚人,一入game就會與其他人斷線
而且用用下佢會無啦啦變返tp link,根住就會與伺服器連接中斷

其實我都唔係好知自己講緊咩,但係見你ge電腦知識遠遠高過我,希望你可以幫倒我><
我真係好想上網玩,(買左成200蚊ge wifi手指玩唔倒,尼幾日都好down)
回復 支持 反對

原帖由 kh可愛87 於 2-6-2008 17:50 發表
對不起,我沒什麼電腦的知識
(但如果你是用router上網的話
請新增監控連接埠(TCP/UDP)
以便允許程式通過)
這個要怎麼做?
我個router係tp-link,我知tp-link果隻usb唔可以上xgame所以買左隻PCI GW-US54GXS
但係原全唔識set,原因有數個(其實好多個)
裝完之後有兩個無線網絡公仔係右下角,令我很頭暈:
唔知點解用tp link連xgame果陣就會彈(可能不能正常運作)果句野出尼
如果我停用tp link,再重新啓動,佢會連接倒第二個叫做(gigabyte)的無線網絡(唔知有冇串錯字)
用佢可以成功連倒xgame,但係佢ge信號強度低得驚人,一入game就會與其他人斷線
而且用用下佢會無啦啦變返tp link,根住就會與伺服器連接中斷

其實我都唔係好知自己講緊咩,但係見你ge電腦知識遠遠高過我,希望你可以幫倒我><
我真係好想上網玩,(買左成200蚊ge wifi手指玩唔倒,尼幾日都好down)

嗯....老實說我真的不太明白你在講啥- -
我想要先重新整理一下
1. TP-LINK到底是router(類似一個盒)還是wifi-usb(手指型)
2. 你在使用那一隻手指上網,,那一隻手指xgame?(2者有分別)
3. 解釋一下「用tp link連xgame果陣就會彈(可能不能正常運作)」這一句(例如在那裡彈出..什麼時候彈出)
4. "gigabyte"無線網絡是你還是別人的? 用作上網?
5. 「無啦啦變返tp link」是指由"gigabyte"這個ssid轉為連接一個名叫"tp link"的接點嗎?

暫時只有這堆問題了= =
原帖由 翊Muk|| 於 1-6-2008 22:24 發表
o...咁係咪代表我一定要買wifi手指,
幾多錢到,同埋邊隻牌子,邊度買好3q[]

我推介wifi-link
反正便宜又好用
預算170~180元
到一般有賣psp週邊的地方都會有的了..

回復 支持 反對