查看: 1194|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

問題

1.水合硫酸銅(II)係咪就一定係指 5H2O.CuSO4??

2.下列哪些鹽是不可以利用中和作用,然後蒸發至乾的方法來製備的?
   (1)硫酸銅(II)
   (2)硝酸銀
   (3)氯化鉀
答案係(1)同(2),但係點解(3)得?
回復

1. 係...
2. 我想極有可能是 前2個東東 在strong heating 會 decompose[[tk_35]]
回復 支持 反對

1. wrong
2. instability of nitrate salts under heat...
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 25-4-2008 19:19 發表
1. wrong
2. instability of nitrate salts under heat...

1. 原來是一定[[tk_27]]  咁真係wrong
回復 支持 反對

咁06 pp long q 第一條 個marking 已經當水合硫酸銅(II)係5H2O.CuSO4,定係你鍾意寫幾多水合都得?~_~

仲有再想問下氯化鉀同咩野起中和作用?
回復 支持 反對

原帖由 frankie172002 於 25-4-2008 11:57 發表
咁06 pp long q 第一條 個marking 已經當水合硫酸銅(II)係5H2O.CuSO4,定係你鍾意寫幾多水合都得?~_~

仲有再想問下氯化鉀同咩野起中和作用?

你唔好用中文(我以前都係用中文)照follow
我地寫係CuSO4 . 5H2O (. 係中間)
一般的水合鹽都可以remove water, 唔排除有. H2O  
但一般都係5H2O

potassium chloride is a salt, product of reaction between an alkali and an acid.
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 25-4-2008 21:19 發表

你唔好用中文(我以前都係用中文)照follow
我地寫係CuSO4 . 5H2O (. 係中間)
一般的水合鹽都可以remove water, 唔排除有. H2O  
但一般都係5H2O

potassium chloride is a salt, product of reaction betwe ...

與君一席話,勝讀十年書[[tk_02]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 25-4-2008 13:34 發表

與君一席話,勝讀十年書[[tk_02]]

=.=
你大多兩年, 自然都能說出類似說話
回復 支持 反對

咁點解一定係5粒
唔可以係其他?
有咩factor可以影嚮到?
回復 支持 反對

印像中好像有個Na2CO3.10H2O
同埋硫酸鎂....唔記得幾多[[onion_44]]
回復 支持 反對