查看: 1305|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想自己砌機,cpu同主版點配好?

最近部電腦成日無原故死機,我故就來88所以想裝過部腦,我想問主機版同cpu係點配嫁,邊個品牌的比較好?ram用ddr3會唔會唔好?主版同cpu最好係2500以內,有雙亥2.5gbz以上,做唔做到?intel定amd好?
選cpu同低版仲有d咩要睇的?
回復

所有CPU都要對應返底板個腳

TOTAL你預幾多$?
回復 支持 反對

2500以內(只係cpu同個主版),買cpu除左要睇佢咩腳仲有睇咩先知佢支唔支援到個主版?仲有cpuo3唔係有分64bit同84bit?(我個人仲意84bit多dd),2500以內可唔可以買個到個雙亥2.8GBz以上的cpu??
回復 支持 反對

你只係想換底板同埋CPU?
一話想成部換

如果只係悸換底板同埋CPU..請提供現有既硬件資料

2500以內只係買底板同埋CPU既話..四核心都可以買到

CPU主要分32BIT同埋64BIT
宜家現今買得到既CPU..64BIT既可能性係9成9或以上
回復 支持 反對

哦,我係咁唸的,我大約會用4千左右組一部機(光碟機我有,顯卡都唔係買左好耐,所以唔換,ram想買2條2g(都唔係好貴姐)火牛就要買嫁啦,之後就係硬盤(e個買過個啦最好有500gb,夠用有找),最後的機殼(我唸e個都係要買嫁啦(唔想用舊機果個殼),所以我先至會唸用2500左右買cpu同埋主版,4千講到低都係大約數,超出少少唔緊要的
回復 支持 反對

你個張係咩顯示卡??
回復 支持 反對

hd4670,我覺得e+的olg用佢都仲可以,以加強一下cpu的配置的話仲用到1~2年的,所以先唔換,而且換一張顯卡都幾花錢的
仲有我想問64bit同32bit有咩分別,我只係知我用來打機好多olg都唔係咁支援到64bit的所以我先想買個32bit
回復 支持 反對

如果4千蚊機用hd4670會比較奇怪..cpu勁但係顯示卡又唔係算勁..
真係決定唔換顯示卡?其實你可以放左hd4670佢

你所講既64bit唔支援olg
只係OS..唔係CPU
CPU你宜家都分分鍾都係用緊64BIT^^
回復 支持 反對

顯卡遲早都要換嫁啦,不過e+又無咩錢,張卡又唔係話廢,用住先大日有錢先換張好的~
我覺得2手的唔會賣得幾好的價錢~

點先知我個cpu係咩bit?仲有個cpu唔係64bit都可以裝64bit的os嫁?唔係32bit的cpu只可以裝32bit的os嫁咩?
回復 支持 反對

64bit既cpu可以裝32bit同埋64bit既OS
32BIT CPU不支援64BIT OS

如果閣下用緊既係 Intel Pentium E2160 就一定係64BIT CPU
回復 支持 反對