打印 上一主題 下一主題
收起左側

挑機永遠唔好挑最易, 只可以挑最難, 因為咁樣你先會成長

關閉 [複製鏈接]

搵食艱難, 阿爸阿媽搵錢辛苦養你唔易, 到你養父母果時你就知後悔自己折磨父母既心情, 好可惜好多人唔明白衣個道理, 就算明亦都話做唔到, 無人會明白投入好多時間係一件事到, 會明白好多世事發生既由因, 只係覺得樣樣好簡單, 但係每個人既問題你睇得出咩, 你會明白佢既難處咩, 當你明白到方法點樣解決一件事既難題, 你就明白到解決問題就係你做人生存最基本既學問, 唔好問人點解, 咁樣得唔得, 要人地問你得唔得, 咁樣方法可唔可以做得最好, 你唔想比人罵, 唔想比人串, 你就要自己諗方法不斷折磨自己既意志, 不斷去勞動去換取金錢做到你想要既目標, 無一種享受係唔需要貢獻, 打機都要解任務, 都要比錢變得勁, 問題係你想個個人既眼光係你用人地既付出換取你既享受令到你自己好難受, 你想過點樣既日子, 我只係覺得唔係自己努力過就唔應該搶人地既勞力成果, 可惜衣個社會已經變哂第二種思想...文革既思想同年輕一代既思想有差唔多既一致, 所以我避得就避, 寧願做最辛苦果個, 都唔想比人批鬥..因為政府劫富濟貧根本就係搵有錢人笨, 以為送錢幫人好威好勁, 其實唔知咁樣好易搞出事, 唉, 長久既和平只可以做一個比人睇唔起既基層就算...
回復

就好似做數咁,唔好揀d自己識既唻做
回復 支持 反對

就好似做數咁,唔好揀d自己識既唻做
雪糕仔™ 發表於 18-1-2014 16:01

好佩服你可以回覆啊旦丁兄既問題= =
回復 支持 反對

回復 3# 手田水口廿卜

只係講我心入面諗到既第一句
回復 支持 反對