查看: 11656|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]無痛玩xgame!! wifi usb手指上xGameZone教學

要玩xGame首先要有wifi usb手指
價錢大約港幣200~300蚊左右
至於咩型號呢...
你可以買wifi x
因為佢比較方便~(廣告說的)
其實轉到AP Mode(Access Point Mode)enable xlink mode就應該run到xgame~
其他牌子既都得∼
即使沒有本身driver沒有AP Mode轉換功能/ enable xlink mode仍然有最後一線生機 (也不代表全部皆可)
  1. 教學內容:
  2. #1  wifi usb 手指設定
  3. #2  xGameZone 註冊及使用方法
  4. #3  另類driver介紹
複製代碼
wifi usb 手指設定
基本的wifi usb手指設定是這樣的:
原裝買回家的wifi usb 手指是有一隻安裝碟及wifi usb 手指
安裝碟內應該會有driver的安裝程式(及user guide)
先安裝driver
下圖為WIFI X的安裝程序,,其他牌子的wifi usb 手指也大同小異

先把WiFiX插入個人電腦的USB,然後直接執行CD內的驅動程式作安裝。

安裝完成後,在Window右下角會現出WiFiX圖示,用滑鼠指到圖示按下滑鼠左鍵,選擇『使用WiFiX用戶端程式』,如果沒選擇『使用WiFiX用戶端程式』在XGAME是會不能正常使用。

按" 開啟設定程式"

在Window右下角會現出WiFiX圖示,用滑鼠指到圖示按下滑鼠左鍵,選擇『開啟開啟組態設定』,進入WiFiX無線區域網路工具,選擇『無線網路卡』,再按『更多的設定』。

開啟更多的設定後,再按『進階設定』。

開啟進階設定後,選擇『PSP模式』後關閉。
完成設定後,請重新啟動電腦。否則XGAME有可能找不到WIFIX無線網路介面卡。

============================================================================
如果其他牌子不是這樣做法
可以試試我的做法
同樣先安裝DRIVER
然後到控制台→網路連線

點選無線網路連線,,再在右邊按"變更這個連線的設定"

在下面點選Internet Protocol(TCP/ IP),,再按內容

點選"使用下列的IP位址"

1. IP位置輸入:192.168.0.1
  2. 子網絡遮罩輸入:255.255.255.0
複製代碼
再按確定

之後開啟裝置管理員
打開"網絡介面卡"再點選(你的無線網絡卡),,再按右鍵,,按內容

進階PSP Xlink Mode→右邊的數值選"ENABLE"

再按確定
基本設定完成

回復

xGameZone 註冊及使用方法

xGameZone 註冊
先到http://www.playxgame.com/register.php進行註冊
依指示同意規則及填寫個人資料
註冊成功xGameZone將會發信到你所填寫的email address
檢查email,,進行激活
xGameZone使用方法
先下載主程式
安裝後執行xGameZone
等待更新後按確定
輸入ID及PW後登入
連接PSP設定:

開設房間:
步驟一: 選你要玩的遊戲和遊戲室 (下圖)

步驟二: 設定你的玩法和人數 (下圖)

步驟三: 圖示解說介面功能 (下圖)

1. 接收psp主機 當你的,主機成功連接Game Zone 遊戲室其左邊會亮起綠燈

2. 自己連線到對方時,左邊會亮起綠燈。

3. 對方成功連線到自己時,左邊會亮起綠燈。\r

4. 關閉以上監控介面。

回復 支持 反對

另類driver介紹

如果你個driver本身沒有AP Mode轉換功能/ enable xlink mode,,
就可以試下
這個~
同一般driver咁裝

設定法:
按#1 下半部分做法一樣
之後進入遊戲的連線模式
再讓WIFI USB手指 search到
加入連線設定
最後再按套用

這個driver與其他的driver不同之處
是本身附有AP Mode轉換功能/ enable xlink mode
據說可以兼容其他的wifi usb 手指
但我只測試了 tp-link 的 wn321G
未知其他可否使用

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
Keroro + 40 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

掂-.-冇得彈,圖文並某,正,冇得頂呀a~~~

-----------我是分格線..(痛- - -  --- - - --------- - - --  -- -

正題

十分有用,用後感覺良好(? :lol
回復 支持 反對

只能說一句
實在太有用
回復 支持 反對

原帖由 蒼海 於 4-8-2007 17:08 發表
xGameZone 註冊
先到http://www.playxgame.com/register.php進行註冊
依指示同意規則及填寫個人資料
註冊成功xGameZone將會發信到你所填寫的email address
檢查email,,進行激活
xGameZone使用方法
先下載 ...

有無搞錯呀 原創內容? 唔好玩我啦 自己打幾隻字上去就話原創

佢d圖 同埋d內容 全部都係抄playxgame架

唔信你地自己睇下啦
http://www.playxgame.com/modules/xoopsfaq/index.php?cat_id=1
回復 支持 反對

回復 #6 變速龍xD 的帖子

咁又點
的的確確我係有原創過喎
你唔可以否定我完完全全抄
#1下半部分係我自己既心得
#3係我自己搵番黎既野,,而且仲test過
我而家自己都用緊#3個driver
講番你
我打左幾多隻字
你自己數下
我d圖全部都係抄xgame..
如果係咁
點解xgame會用我既空間呀(#1下半部分)
仲有
你話我玩你?!
恐怕只係你食飽飯冇野做上黎玩咋~
自己又唔d有建設性既野
係到搞搞震

好心你反醒下啦
回復 支持 反對

原帖由 變速龍xD 於 13-8-2007 18:46 發表

有無搞錯呀 原創內容? 唔好玩我啦 自己打幾隻字上去就話原創

佢d圖 同埋d內容 全部都係抄playxgame架

唔信你地自己睇下啦
http://www.playxgame.com/modules/xoopsfaq/index.php?cat_id=1

我唔同意你ge講法

好似你做剪報ge時候都會貼張報紙上去,再寫自己幾隻字上去

咁唔係原創?

如果佢將成篇野COPY過來又無改左就會唔係原創

請你自己注意下自己ge態度同用字
回復 支持 反對

豆雞的嗎?
你有睇哂所有野的嗎
靜係第d唔睇d就係到話人
咩事幹呀你
下 大大隻字打哂出黎 方死人睇唔到咩
重要彈多個網出黎
唔用wifix個d咁點算?
用其他個d點算?
唔通玩xgame就1定要用wifix先玩得?
e個post咪可以解答埋唔用wifix玩個d人
回復 支持 反對

只能說一句
實在太有用
回復 支持 反對